De tysta samtalen

Jag hade världens bästa extrajobb!

stranden-200x300För 20 år sedan hade jag världens bästa extrajobb. Jag var personlig assistent.

När jag studerade på Lärarhögskolan hade jag förmånen att ha ett arbete där jag fick lära känna en väldigt fin tjej som var bara några år yngre än mig. Vi gick på bio, var med i publik på TV inspelningar och gick på konserter på Liseberg. Ibland gick vi på Avenyn för att titta i affärer och på killar. Tjejen visade tydligt vad hon ville köpa och vilka killar hon tittade en extra gång på. Så det var ungefär som det brukar vara när man är i 20 års åldern.

Den stora skillnaden var att tjejen behövde hjälp med allt. Precis som det brukar vara när man har personlig assistent. Trots hennes omfattande hjälpbehov lärde jag känna en tjej med stor personlighet och en stor portion humor. Vissa intressen hade vi gemensamma och en del tyckte vi olika om. Med tydliga ansiktsuttryck, sin Bliss-karta och genom att vända blicken svarade hon ja och nej på mina frågor. Åt vänster var ja och åt höger nej. På så sätt kunde hon berätta vad hon ville göra och vad hon tyckte om saker. Hon kunde berätta hur roligt hon hade haft det på sin utlandssemester och hur hon såg fram emot att få åka till Furuboda. När vi var på Liseberg eller på TV inspelningar så pratade de allra flesta direkt till tjejen och jag fick fungera som tolk. Precis som det ska vara.

Tjejens mamma berättade för mig att anledningen till att jag fick arbetet var just att jag pratade direkt till henne och inte till hennes mamma. Jag hade inga större erfarenheter av funktionsnedsättningar och inga erfarenheter eller kunskap om assistans. Jag kommer ihåg hur jag tyckte alternativet lät märkligt. Varför skulle ingen prata med tjejen direkt bara för att hon satt i rullstol och hade en alternativ kommunikation? Idag vet jag mer.

Efter att själv ha fått en flicka där alternativ kommunikation är ett måste och då jag sedan valt att arbeta med frågor rörande människor med funktionsnedsättningar så får jag numera dagligen ta del av historier som ter sig främmande och mycket skrämmande. Historier om hur assistansberättigade blir inlåsta och inte får den vård de har rätt till. Hur skolpersonal trycker in elev bakom dörr och håller mot, hur personal spänner fast barn för att få dem att sitta still, hur personal släpar barn med panik över en skolgård. Historier som upprepar sig, hur barn, unga och vuxna, i allra högsta grad de som inte har talat språk, inte blir lyssnade på. Hur ingen frågar dem vad som är fel, vad de vill göra och vad som är för svårt. Hur de kanske i bästa fall får tillgång till bildkommunikation som ett sätt att tydliggöra schema men där det inte arbetas för att ge dem möjlighet att vara delaktiga i sitt eget liv. Inte arbetar för att de ska ge sitt samtycke, att vi vuxna som de är beroende av, ska bestämma så lite som möjligt och hela tiden arbeta för att barnet, den unge eller vuxna ska få bli ännu ett litet steg mer självständigt, få ännu lite mer självkontroll.

Kanske hade den här tjejen en mamma som var ovanligt klok. Som lyssnade på sin dotter och som berättade för oss andra hur vi skulle lyssna, hur vi skulle visa respekt och hur tjejen skulle få leva sitt liv på det sätt som hon själv valde. Med vår hjälp.

Jag hoppas att skräckexemplen ovan tillhör undantagen. Att de allra flesta människor faktiskt ser varje individ som likvärdig och som en människa med exakt samma rättigheter. Oavsett funktionsnedsättningar och oavsett utvecklingsnivå.

Jag tänker fortfarande ibland tillbaka på tjejen i Göteborg. Kan fortfarande sakna våra samtal. Där hon lärde mig om ett annat sätt att kommunicera på och mycket om mig själv. Där jag stod för pratet men där utbytet var jämlikt. Som det ska.