Vad ligger bakom kaoset?

 

Det kan tyckas märkligt när en, för oss, enkel uppmaning som ”Kan du hänga upp jackan?” leder till kaos för den som vi arbetar med. Med ingående kunskap och empati så är det då som ett lågaffektivt bemötandet är extra viktigt.

Det viktiga här blir att backa bandet ordentligt och se vilka stressorer personen har utsatts för tidigare.

  • Har personen sömnsvårigheter?
  • Är personen ljudkänslig?
  • Känslig för lukter?
  • Klarar personen av förändringar i vardagen?

 

assistans individNär vi har ingående kunskap om både personen och också vilka svårigheter funktionsnedsättningen ofta innebär, då har vi också lättare att förstå att bägaren kan rinna över för helt andra saker, också de som vi kan tycka är små.

Försenad taxi till skolan. Och när den väl kommer så är det en annan bil och en annan förare.  Kanske musik på, starka dofter och sen kör dessutom föraren en annan väg. En mängd stora och små förändringar som varken är begripliga eller hanterbara. Som Ross W Greene säger; Alla gör vi rätt när vi kan och personen håller ihop hela skoldagen, helt på bristningsgränsen, men när hen sedan kommer hem, totalt utmattad så räcker inte orken till för att ens hänga upp jackan, oavsett om hen klarar det andra dagar.

Det är då vi får vara både assistentdetektiver och ha förmågan att på ett empatiskt sätt vara lågaffektiva i vårt bemötande.

På filmen ser du Therese Waldenborg när hon förklarar just detta på vår Autismspektrum 3 utbildning som riktar sig till personliga assistenter som arbetar med personer som har autismspektrumtillstånd.