Tack vare assistans

Det finns en grupp på Facebook som heter Tack vare assistans där viktiga fantastiska berättelser delas om allt stort och till synes smått som görs möjligt i människors liv tack vare assistans.

Jag har länge tänkt skriva ett inlägg själv utifrån min föräldraroll men det är svårt. Vad ska jag välja när allt påverkas av assistans?

Tack vare assistansSka jag berätta om hur min dotter tack vare assistans kan gå hem från skolan själv med sina assistenter eller hur hon i stället kan välja att gå direkt till stranden, sitta på favoritbänken i sin meditationsställning eller lägga sig raklång på stranden och titta, lyssna, ta in vågorna?

Ska jag ta exemplet att hon tack vare assistans kan skölja av sin tallrik och ställa in den i diskmaskinen? Att hon tack vare assistans kan göra aktiviteter som att rida och börja på gympa? Eller ska jag välja exempel att hon nu kan vara med på restaurang eller i affären? På sina villkor. Att hon nu tack vare sina assistenter inte bara klarar att få sitt hår borstat utan till och med få håret flätat. Att hon kan gå på toaletten, duscha, klä på sig, kommunicera i sin egen takt, på sina egna villkor, efter sina förutsättningar. Det finns så mycket att välja på, hela hennes liv, familjens, mitt eget liv påverkas av att hon får assistans. Det är något helt annat än avlastning. Det är så mycket större. Jag kan inte se några andra alternativ för att det goda liv att leva som andra skulle vara möjligt.

Jag är mycket stolt över att det är mer 200 personliga assistenter som väljer att jobba hos oss på Jengla Omsorg AB. Som varje arbetsdag gör det möjligt för någon annan att få leva sitt liv med sina svårigheter och sina styrkor. Som letar efter möjligheter, efter glädjeämnen, som tolkar omvärlden, som översätter allt det där svårbegripliga, som lindrar stress, som lockar fram skratt. Som motiverar och är den där viktiga sammanhangsförklararen.

Jag behöver er hjälp. Det finns fortfarande alldeles för lite kunskap om vad personlig assistans är. Allt för många vet inte att det är en profession där du inte bara gör ett arbete efter en arbetsbeskrivning utan att det är en profession där du varje dag både utgår från din medmänsklighet och din respekt för andra samtidigt som du utvecklar dig själv. Du får utbildning och även handledning kontinuerligt för att du ska kunna växa i din roll både yrkesmässigt och privat. Och vissa dagar, som en assistent sa, så är den vardag du som assistent gör så bra som det bara går, så bra att det blir rena friskvården för dig själv också.

Hjälp mig genom att tipsa om oss. Vi har flera lediga tjänster just nu som innebär stora utvecklingsmöjligheter för rätt personer. Hjälp mig genom att tipsa mig om hur vi kan sprida kunskap om professionen personlig assistent på ett sätt som gör fler nyfikna. För det är, verkligen, ett fantastiskt väldigt viktigt yrke. Varmt välkomna att höra av er till oss.