Assistansanvändare och personliga assistenter blir trygga i naturen hos Nordens Ark

tittar på djur

Vi är tre personliga assistenter som gått Nordens Arks grundkurs och tillämpningskurs av deras Djur och Naturkurser som sponsras av Postkodlotteriet. Enligt Nordens Arks hemsida är kursen bland annat för personliga assistenter och andra som jobbar med människor med funktionsnedsättning och kursens syfte är att vi ska känna oss trygga att vara ute i naturen tillsammans med våra brukare.

Grundkursen

Forskning

Vi började Grundkursen med en föreläsning om varför det är bra för oss att vistas ute i naturen. Vi fick bland annat lära oss att det gjorts forskning som visar att barrträd sänder ut eteriska oljor som har en positiv inverkan på vårt immunförsvar. Det har också gjorts studier som visar att lövskog är bättre för återhämtning än barrskog. Vi fick en stor aha-upplevelse och blev inspirerade av föreläsningen och hur naturen och utevistelser påverkar oss.

Efter föreläsningen gav vi oss iväg till Nordens Arks Ekopark med våra kurskamrater, och våra kursledare Björn och Pelle. Där höll vi till en stor del av tiden. Det fanns både eldstad och vindskydd. Vi var åtta personer i gruppen varav tre assistenter från Jengla Omsorg.

Eld

Under dagarna fick vi prova att göra upp eld med både tändstickor och tändstål. Det var riktigt klurigt att få björknävern att fatta eld från gnistorna från tändstålet, och när den väl hade börjat brinna gällde det att snabbt lägga på tallkvistar för att hålla elden vid liv. Sedan kunde vi lägga på större pinnar och även blöta pinnar om vi hade en tillräckligt stor eld. Eldstaden vid vindskydden blev snabbt en naturlig samlingspunkt där vi värmde oss, småpratade och drack kaffe. Vi lagade även maten över öppen eld.

Orientering
När vi fick reda på att vi skulle orientera var det flera av oss som började skruva på sig. Ingen av oss hade speciellt goda minnen av orientering från skoltiden, snarare tvärtom. Flera av oss mindes hur vi planlöst sprungit runt i skogen med något som man visste hette kompass och en karta som vi trodde var över platsen där vi befann oss. Björn startade alltså i motvind när han visade oss hur vi skulle hitta i skogen med hjälp av karta och kompass. När vi hade fått hyfsad kläm på det satte vi tillsammans ut en plats på kartan som vi skulle ta oss till. Vi jämförde våra kompasser för att se om vi hade fått fram ungefär samma kurs. Det hade vi och kunde andas ut lite. Vi tog oss med hjälp av kartan och kompassen till den tänkta platsen och där fick vi ett nytt ställe på kartan som vi skulle ta oss till fast nu skulle vi göra det enskilt. Uppgiften var att bara gå efter vår egen kurs även om vi såg att de andra gick åt ett annat håll. Vi var väldigt lyckliga kursdeltagare när vi lyckades hitta det tänkta huset! Björn berättade efteråt att målet var framförallt att vi skulle känna oss bekväma med karta och kompass och inte längre känna den där obekväma känslan som vi hade början och det får vi säga att han lyckades med!

I parken
I parken fick vi träffa djuren på nära håll och bland annat vara med och mata snöleoparderna och manvargarna. Vi fick också lära oss mycket om djuren och Nordens Arks verksamhet med exempelvis andra djurparker i världen för att bevara utrotningshotade arter.

 

Tillämpningskursen
Tillslut kom den stora dagen när vi äntligen skulle få ta med våra brukare till Nordens ark! Vi började förmiddagen på lantgården där vi fick mata och umgås med kaniner och ankor. Vi hälsade också på inne hos fåren. Våra brukare tyckte att det var spännande, var och en på sitt sätt. En tjej stod nyfiket och tittade på avstånd medan en annan tjej matade både kaniner och ankor. En kille med i vårt gäng blev bästa kompis med ett får som stod lääänge med huvudet i hans knä medan de andra fåren gick runt för att se vem av oss som kliade bäst. Inne på lantgården fanns en våg som visade vilket/vilka djur man väger lika mycket som. En av våra tjejer fick se att hon väger lika mycket som två uttrar och en kille vägde lika mycket som en varg.

Efter lantgårdsbesöket åkte vi fyrhjulingssläp upp i skogen till ekoparken där vi lagade mat och myste framför elden. Våra barn använde stunden på bästa sätt, var och en utifrån sina behov. Någon hjälpte till med maten, någon annan drack saft och en tredje promenerade runt i skogen, allt var lika okej! När vi hade ätit färdigt åkte vi ner till djurparken, vi fick träffa flera djur och vara med och mata manvargarna. Vi fick också se när tigrarna matades, de hade stora tänder och en ställde sig på två ben för att nå matbiten. Även här utgick allt ifrån barnens önskemål, någon kikade på håll och någon var med så nära som vi fick vara för att det skulle vara säkert. Vi avslutade dagen inne hos de röda pandorna som var riktigt närgångna och nyfikna. Efter en mycket lyckad dag sa vi ett stort tack till Björn som var med oss under hela dagen! Det var en mycket uppskattad dag för oss alla!

Efter kursen har vi assiststenter provat att bland annat lagat mat, ätit och haft det mysigt ute i skogsområden, vilket vi garanterat kommer att fortsätta med nu när vi fått en bra grund kring friluftsliv tillsammans med Björn och Pelle på Nordens Ark!

 

Av Emelie Stjernström, Jenny Lenanader. Linnéa Norén och Alicia Morales