Vi måste bry oss! För Dicks och Robins skull

Bild på Dick Nord hämtad från SVT.
Bild: Uppdrag granskning

I går visade Uppdrag granskning hur Dick och Robin far illa på sina LSS boenden, alltså i deras hem. Det handlar om tortyrliknande straff som att personal häller vatten över Dick i 6 minuter. Dick är på en tidig utvecklingsnivå och han förstår alltså inte ens vad som händer. Det är så fasansfullt att det är svårt att ta in. Vi får höra hur Dick hetsas och hotas av personal, hur de skrämmer honom att om han ”inte sköter sig” ska han gå runt huset naken. Personal som skriker ”Vem är det som bestämmer!” Samma person sätter sig över en Saccosäck som han lagt över Dick. Annan personal kommer in och säger åt honom att gå av och får till svar att ”Detta är personligt!”.

Chefen försvarar personalen

Sedan får vi höra hur chefen försvarar sin personal och har mage att säga till anhöriga att det är synd om personalen som känner sig övervakade. Dick har det fortfarande inte bra efter att Hultagården sa upp honom. (Ja du läste rätt, de sa upp honom, inte personalgruppen). Han bor på ett undermåligt boende där de förmodligen varken vet vad autonomistödjande pedagogik, lågaffektivt bemötande, KASAM eller PERMA är. Det vet förmodligen inte ens vad LSS är. Dick begränsas till sin lägenhet där han lämnas ensam i en tom och fullständigt torftig miljö. Han möts av personal som säger ”Ska du inte gå och vila lite, då går tiden fortare.” Tiden till vad skulle jag vilja skrika! Vad är det som ska komma sen? Kameran skiftar över till det så kallade gemensamhetsrummet, det är ombonat och mysigt och det är här personalen sitter. De som bor där, måste knacka på om de vill bli insläppta.

Hjälp oss rädda Dick Nord till livet!

Nu ska Partille kommun flytta honom igen medan de bygger ytterligare ett gruppboende där de tycker han ska passa in. De berättar för de anhöriga att det kan bli precis var som helst i Sverige. De anhöriga samlar nu in pengar till ett eget boende för Dick. Måtte han få det och måtte han få rätt till personlig assistans. Du kan bidra här!

Robin har fått komma hem till sin syster

Samtidigt så har Robin äntligen fått komma till sin syster och kan äntligen åka fyrhjuling igen. Det visade sig han inte alls behövde låsas in eller leva ett fullständigt torftigt och innehållslöst liv som de som låste in honom i ett hus som låg ödsligt i småländska skogen, tyckte. Det visade sig att Robin visst klarade av de viktiga relationerna för honom.  De hade tidigare begränsat hans rätt att träffa sina viktiga anhöriga.

Hur tänker du?

Jag kan inte förstå hur en enda människa kan tro att så här gör vi, nu vet jag hur vi ska hjälpa personen till ett gott liv, vi låser in hen, ger hen inget alls att göra och ser till att hen inte får träffa de hen älskar! Hur är du funtad? Min empati räcker inte till för jag kan inte förstå det och tro mig, jag har tänkt mycket på dig som gör så här, under en mycket lång tid!

Hur många övergrepp rör det sig om?

I Uppdrag granskning tas upp en mängd andra övergrepp som har kommit fram tack vare att någon har anmält. Det är ändå bara toppen av isberget. Detta är en tyst och den allra mest utsatta gruppen vi har. De kan inte föra sin egen talan.

Vi måste alla arbeta extra idag för Dicks och Robins skull!

Idag måste vi alla bry oss extra mycket. Vi som jobbar inom LSS måste idag tänka extra mycket på Dick, Robin och andra som far illa i sina egna hem för att de är beroende av andra. De som är beroende av oss andra för att få leva sitt liv. Vi som jobbar inom LSS måste just idag ta extra tid till att se över vår egen verksamhet extra noga. Detta gäller oss alla och inte bara LSS boende. Jag hoppas att vi är många som arbetar med utbildning och handledning som en naturlig och viktig del i våra verksamheter hela tiden där vi har mycket kunskap även in house. Det räcker inte. I egna verksamheten arbetar vi i ledningen extra mycket idag med:

  • Hur kan vi ännu bättre än i dagsläget, säkerställa att alla vet vad och hur avvikelserapportering går till och hur det följs upp? Är vi absolut säkra på att alla verkligen kan sin anmälningsplikt? Hur kan våra rutiner bli ännu bättre?
  • Vad behöver vi göra för att bli ännu bättre på att få ihop utbildning – handledning – arbete, att kunskap blir färdigheter och kompetens som genomsyrar arbetet oavsett yrkesroll, varje dag?
  • Hur ska vår handledningsmodell bli ännu bättre? Vilka frågor ska varje arbetslag arbeta med varje månad, personliga assistenter såsom chef?

När vi inte talar samma språk

För några veckor sedan träffade jag beslutsfattare i en kommun. De visste inte ens vad begrepp som begränsad beslutsförmåga, betydde. De visst inte att vi behöver undersöka utifrån stress och trauma när en person får beteenden som bekymrar oss. Vi talade inte samma språk alls. Det behöver inte vara så illa för att vi ändå måste förbättra oss.

Allas ansvar

I går grät jag av ren förtvivlan och ilska. Idag är jag arg. I morgon ska jag äntligen få utbilda i lågaffektivt bemötande igen. Jag lovar att jag ska berätta om Dick och Robin. Jag ska berätta hur man ska arbeta. Det behöver egentligen inte vara så svårt. Vi måste börja med att kräva kompetens. Hos oss själva och alla andra som arbetar inom LSS. Av dig, som inte arbetar inom LSS, önskar jag att du bryr dig. Snälla bry dig på riktigt! Säg inte att du inte orkar. Du måste bry dig. Det är bara så vi kan få till en riktig förändring.

Se hela inslaget (SVT Play) som sändes i Uppdrag granskningen den 14:e oktober 2020