Seglarskola för unga med olika grader av funktionsnedsättning

Seglarskola, i Stenungsund, anpassad och tillrättalagd…

Det är tryggt att ha med sig sin alldeles egna assistent…

Unik seglarskola för unika barn…

Under vecka 30 arrangerade Stenungsunds Segelsällskap, i samarbete med Rotary, seglarskola för barn och unga med funktionsnedsättning.

Vi var med och jobbade som assistenter till en av deltagarna. Seglarskolan sponsrades bland annat av Jengla Omsorg.

När vi kom dit första dagen fick vi sätta oss i en ring och presentera oss och höra vad ledarna hette. Sofia, som var segelfröken, gick igenom dagen med bildstöd och berättade vad vi skulle vara med om och visade vilka båtar vi skulle få segla i.

När vi fått på oss våra flytvästar gav vi oss ner till båtarna och vi började med att alla fick åka med i två olika motorbåtar (gummibåtar).

Det bubblar så härligt…

seglarskola i stenungsund sommaren 2018
Det är en underbar känsla att segla på havet…

Det var flera av deltagarna som fascinerades av bubblorna efter båten och kallade det för mineralvatten. Vi bestämde att det var Loka efter den ena båten och Ramlösa efter den andra.

Efter testturen i en av motorbåtarna och en fruktstund, gav vi oss ut i segelbåtarna. Några deltagare hade varit med tidigare och ville segla i accessjollarna, där det bara fick plats två personer i varje båt. Det fanns gott om ledare med, så ingen seglade själv första turen.

Vi som var nybörjare…

Vi som var nybörjare seglade i den större segelbåten, där det kunde sitta flera personer. Vår brukare har svårt för vissa ljud och upplevde lätet från seglet som jobbigt. Tyvärr satt vi precis vid seglet och hade svårt att flytta på oss till en annan plats i båten. Istället vinkade ledaren till sig motorbåten, som också var ute, så vi fick hjälp att ta oss över till den istället. Då var allt frid och fröjd igen…
Vi avslutade seglardagen,tillsammans uppe i klubbhuset, i samlingsringen igen.

Samma upplägg varje dag…

Varje dag var upplagd på samma sätt med samling där vi gick igenom dagen med bildstöd, båttur, fruktstund och sedan en ny båttur innan återsamlingen där vi sa hej då. Resten av veckan seglade vår brukare i den större segelbåten igen. Då fick vi sitta längst fram och inte bak vid seglet, vilket gick bra! Hon seglade även i de små accessjollarna, själv, med en ledare. Vi assistenter satt då i motorbåten och kunde både vinka till henne och se att hon hade det bra. Några andra deltagare klarade av att segla helt själva och några seglade tillsammans. Ledarna var duktiga på att se vad var och en klarade av och det fanns även fysisk hjälp till de som behövde det i och ur båtarna.